G Belgesi Nedir?

G Belgesi Nedir?

G belgesi, üretilen inşaat ürünlerinin Türkiye iç piyasasına girebilmesi için gerekli olan bir belgedir. Türk Standartları ve yapı malzemeleri (305/2011/AB) direktifleri kapsamında yeterli düzeyde olan firmalar belgeyi almaya hak kazanır.

G belgesi

Ülkemizde genel görüş olarak CE belgesi olarak yaygın algı vardır. fakat CE belgesi avrupa komisyonu tarafından onaylanmış kuruşlar tarafından verilen ve genel olarak avrupaya uygunluğu gösterir. avrupa birliği uyum süresinden dolayı ülkemizde de alınan ve geçerli olan belgedir. G Belgesi ise ülkemizde geçerli bir belgedir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından akredite olmuş belgelendirme kuruluşları bu belgeyi verebilirler. Belgelendirmeden önce kuruluşların onaylı olup olmadığını öğrenmek için burayı tıklayabilirsiniz. Belgelendirme kuruluşunun tam ünvanı veya kimlik numarasını aratarak sistemden onaylı olup olmadığını teyit edebilirsiniz.

G Belgesi Neden Önemlidir?

Ürünlerin ne kadar standartlara uyduğunu, ne kadar güvenli ve sağlam olduğunu gösterir, ayrıca Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alınması mecburidir. piyasa gözetim denetimlerinde dikkate alınmaktadır. ürünlerin piyasaya satışının gerçekleşmesi için gerekli olan belgedir

Hangi Ürünler İçin Gereklidir?

Belge kapsamına giren başlıca ürünler aşağıdaki gibidir.

  • boya
  • hazır beton
  • demir ürünleri

Belge Alım Süreci

Belgelendirme için öncelikle gerekli olan ürünün nerde nasıl kullanılacağıdır. Sebebi ise Yapı malzemeleri yönetmeliği teyit sisteminde hangi sınıfa girdiğidir. Buna göre onaylanmış kuruluşların üzerine düşen görevler ve üretici firmanın üzerine düşün görevler belirlenir. Örneğin Hazır beton üretimi yapan bir firmanın teyit sistemi; sistem1+ dir. burada verilen tabloaya göre onaylanmış kuruluş yılda 3 defa ara kontrol numunesi almak zorundadır. Numune alma ve raporlama onaylanmış kuruluşa aittir. Sistem 2+ da ise numune alımı ve raporlanması imalatcı firmaya aittir.

Belgelendirme süreci Aşağıdaki gibidir;

  • Başvuru
  • Sözleşme
  • Numune Alma planı ve gerçekleştirmesi
  • Denetim planı ve gerçekleitirmesi
  • Tetkik süreci
  • Tetkik raporlama
  • Komiteye sunulması
  • Onaylanması ve belgenin imzalanması

G Belgesi almak isteyen üreticiler aşağıdaki süreçleri tamamlamak zorundadır:

G Belgesi’nin Önemi;

Türkiye de ürünlerin piyasaya dolaşım yapabilmesi ve satışlarının gerçekleşmesi için bir mevzuat vardır. Yapı malzemeleri yönetmeliği ve ilgili ürünün standartları gereğince yerine getirilen yaptırımlar sayesinde ürünlerin daha güvenilir ve sistemli bir şekilde piyasaya sunulması sağlanır. Bu hem alıcı hemde üretici için iyi birşeydir. Daha ayrıntılı bilgi için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.

Share this content:

Bir Cevap Yazın